top of page
  • Foto van schrijverLiese

Lage rugpijn

Je rug is één van de sterkere structuren van je lichaam, maar het moet je ook de hele dag rechthouden. Als je pijn hebt in je rug vertaalt zich dat onmiddellijk in je dagdagelijkse bezigheden. Je gaat misschien moeilijker voortbewegen, weinig of niet kunnen heffen, eventueel gepaard met uitstralingspijn; kortom pijn bij elke stap die je zet. In de volksmond zegt men wel al eens dat je "een verschot", "schiatique" of "spit" hebt; het komt allemaal op hetzelfde neer, je hebt pijn onderaan je rug. Dit betekent niet dat je rug "kapot" is, of beschadigd, neen, er is hoogstwaarschijnlijk een onderliggende oorzaak die zorgt dat je rug gevoeliger is.



Wat veroorzaakt lage rugpijn?


De oorzaken van lage rugpijn zijn heel divers, maar meestal heeft het wel een onderliggende oorzaak. Het kan gaan om een overbelasting van je spieren, een verkeerde houding, zwakke spieren, lang zitten of staan, darmproblemen, veroudering, beschadiging van je wervels,... Maar evengoed kan het gaan om onderliggende emoties zoals somberheid, overmatige angst of stress,... Zoals je merkt gaat dit van heel kleine onderliggende problemen, tot veel ernstigere, en ook zeer uiteenlopende mogelijkheden. Elk onderliggend probleem zorgt wel voor een grote impact op je welbevinden.

Lage rugpijn kan gepaard gaan met uitstraling naar je been, maar ook dit hoeft niet per definitie meteen zorgwekkend te zijn; aangenaam is natuurlijk anders!


Hoewel lage rugpijn een vaak voorkomende pijn is, reageert niet iedereen op dezelfde manier hierop. Zelfs wanneer 2 mensen hetzelfde pijnniveau hebben kan hun beleving en reactie op de pijn heel verschillend zijn. Gedeeltelijk is dit te wijten aan je emotionele balans en vooruitzichten.

Wanneer je pijn aan je onderrug hebt bezorgt dit je psychologische stress en deze stress kan op zijn beurt je pijn verergeren. Wanneer je al eerdere ervaringen met deze of andere pijn hebt gehad en je minder weerbaar bent tegen deze pijn kan dit de pijn zelfs veel heviger maken. Met als gevolg dat je het ergste verwacht en enkel nog aan de pijn kan denken. De pijn beheerst op dat moment je hele leven.


Het zijn natuurlijk niet enkel eerdere ervaringen die ervoor kunnen zorgen dat je je rugpijn alsnog zwaarder ervaart, wanneer de pijn lange periode blijft aanhouden gebeuren er een aantal processen in onze hersenen waardoor de pijn gelinkt wordt aan emoties. Dat is ook de reden waarom emoties zoals angst vaak centraal staan in chronische rugpijn.


Zelfs wanneer je medisch behandeld wordt is het interessant om te begrijpen welke impact je hersenen hebben op je pijn.


Kan ik niet gewoon wat pijnstillers nemen?


Meestal verdwijnt de pijn na verloop van tijd vanzelf, door voldoende te bewegen en de juiste oefeningen te doen kom je al een heel eind. Pijnstillers kunnen je toelaten om min of meer normaal te bewegen, maar zullen het onderliggende probleem niet aanpakken. Ook inspuitingen hebben enkel een pijnstillend effect en zullen het onderliggende probleem niet aanpakken, noch zorgen voor een snellere genezing.

Wanneer je enkel de pijn op zich aanpakt en niet de oorzaak, kan je er natuurlijk op rekenen dat dit vroeg of laat opnieuw de kop zal opsteken. Het is dus van belang dat je de oorzaak van je rugpijn tracht te achterhalen en deze op een efficiënte manier gaat aanpakken.




Wat kunnen voetreflexologie en deep tissue voor jou betekenen?


Voetreflexologie kan preventief ingezet worden om je lichaamsbewustzijn te optimaliseren en vroegtijdig blokkades op te sporen. Heb je nu al rugpijn, dan heb je daar natuurlijk weinig boodschap aan. Heb je herhaaldelijk terugkomende rugpijn, dan kan een preventieve regelmatige inzetting van voetreflexologie helpen voorkomen dat de pijn terugkeert en tevens je emoties helpen reguleren.


Bij reeds gemanifesteerde pijn werk ik graag in combinatie met een deep tissue massage omdat deze op een snelle en veilige manier de spieren helpt ontspannen en de eerste verkramping kan helpen verminderen. De voetreflexologie helpt daarna de onderliggende oorzaak te onderzoeken. Voetreflexologie werkt immers op een holistische manier. We gaan niet enkel kijken naar de rugpijn, maar overlopen alle organen, botten, spieren en klieren via reflexzones op de voeten en handen. Via speciale technieken in de voetreflexologie worden ook snellere resultaten behaald om de eerste spanningen te kunnen verwijderen. Daarna kan dan de onderliggende oorzaak aangepakt worden. Daar waar inspuitingen de zone verdoven die de pijn veroorzaakt, waardoor die zone ontspant en men hoopt dat de zenuw hierdoor vrijkomt; zal deep tissue deze zone eveneens doen ontspannen zonder inspuitingen en voetreflexologie ervoor zorgen dat de zone niet enkel verdoofd wordt, maar tevens de afvalstoffen afgevoerd worden en een beter doorbloeding ontstaat in die zone.

Je hoort het, met deep tissue en voetreflexologie hebben we een gouden duo in handen.



Doet dit pijn?


De sessies met de voetreflexologie zijn allemaal nagenoeg pijnloos. Hier en daar kan je een moment van spanning ervaren, deze wijzen op knooppunten en blokkades in je lichaam. Het zijn net deze die we moeten opsporen en verhelpen.

De deep tissue kan op momenten dat er effectief een spierknoop geraakt wordt wel even pijnlijk aanvoelen. Deze pijn trekt echter binnen enkele seconden weg. Het is niet de bedoeling dat de massage op zich pijn doet, het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze efficiënt is. Het voordeel van het losmaken van het bindweefsel is dat de spieren ook meteen reageren hierop. Het zorgt ervoor dat de korte pijn behapbaar blijft. Uiteraard kijk ik er ook op toe dat het effectief behapbaar blijft voor jou, zo halen we voor jou het maximale uit de sessie op een manier die voor jou doenbaar is. Dit zal anders zijn voor een topsporter dan voor bijvoorbeeld een gemiddelde 30'er of een 65+'er.



Gaat dit terugkomen of ben ik helemaal verlost?


Wanneer de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt is de kans groot dat het probleem zich in de nabije of verre toekomst opnieuw zal stellen. Pak je het onderliggende probleem wel aan, dan zou het perfect kunnen dat je gespaard blijft van verdere rugpijnen. Natuurlijk kunnen hier geen garanties over gegeven worden, iedereen is anders.

Voetreflexologie helpt je wel de signalen van je lichaam sneller op te pikken waardoor je zal merken dat je vlugger de kleine eerste tekenen zal herkennen en de pijn dus te vlug af kan zijn. Vergeet niet, pijnwaarnemingen en pijngrenzen zijn heel persoonlijk en een beschermingsmechanisme van je lichaam. Enkel jij voelt je pijn, zowel lichamelijk als emotioneel, enkel jij hebt dus de sleutel in handen tot de oplossing.

 

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page