top of page
  • Foto van schrijverLiese

Voetreflexologie en fertiliteit

Heb je een kinderwens en wens je hierin begeleid te worden? Of misschien heb je al enige tijd geprobeerd, zonder succes voorlopig? Weet dat je niet alleen bent! Ruim 1 op 6 koppels ervaart problemen om zwanger te worden. En laat ons eerlijk zijn, onze maatschappij waarin alles sneller en beter moet, waarin prestatie gemeten wordt aan een bikkelharde concurrentie en geen tijd meer is om stil te staan wanneer het niet allemaal van een leien dakje loopt; het helpt er allemaal niet aan. Maar waar moet je beginnen? Een zoektocht op internet levert vaak een nog groter "ik loop verloren" gevoel op. Een bezoekje aan de gynaecoloog een "probeer maar nog een beetje". En laat een kinderwens nu net iets prachtig zijn, iets gevoelsmatig, iets van je hart; waarvan veel mensen niet beseffen hoeveel ze in eigen handen hebben. Je kan meer dan je denkt!



De cijfers


De bikkelharde cijfers zijn dat 1 op 6 problemen ervaart om zwanger te worden. Maar vanaf wanneer spreekt men eigenlijk van problemen? De WHO definieert het als volgt: "Er is sprake van infertiliteit als onomstotelijk is vastgesteld dat bij een (echt)paar één of beide partners niet in staat is om nakomelingen te krijgen." Gelukkig komt dat niet zo vaak voor, slechts 3 tot 5% van de vrouwen blijft ongewenst zwanger, daarbij horen ook de groep alleenstaande vrouwen die nog niet de juiste partner tegenkwamen. Wanneer men echter een kinderwens heeft en langer dan een jaar nodig heeft om deze te vervullen, spreekt men van subfertiliteit, verminderde vruchtbaarheid. Je bent dus niet ONvruchtbaar, maar het gaat volgens de normen niet snel genoeg. Hier komen we dus in de grijze zone. Het kan namelijk zijn dat je lichaam er nog niet klaar voor is, of je begint pas op latere leeftijd aan je kinderwens te werken omwille van omstandigheden, of je bevindt je in een stresserende periode in je leven,... Redenen genoeg waardoor de "termijn" van 1 jaar net niet gehaald wordt. Maar als je er even bij stilstaat is ook niet elke appel even snel rijp aan de boom, of elke wagen even snel opgetrokken aan de lichten. Je moet dus goed voor ogen houden dat "de meeste" vrouwen zwanger zijn na 1 jaar, maar dat het ook niet abnormaal is dat het 2 jaar of langer kan duren.


Wat kan voetreflexologie voor jou betekenen?


Voetreflexologie kan preventief ingezet worden om je gezondheid, vruchtbaarheid en lichaamsbewustzijn te optimaliseren. Blokkades in je lichaam ontstaan niet op 1 nacht tijd, maar hebben tijd nodig om te ontwikkelen, ze hebben bijgevolg ook tijd nodig om verholpen te worden. Wanneer je met de best mogelijke kansen wil starten aan je kinderwens kan je dus al vooruit denken en onder andere via voetreflexologie je kansen optimaliseren.

De vruchtbaarheid van elk koppel apart is een samenspel van diverse factoren, waarbij levensstijl en stress vaak een niet te onderschatten rol spelen. Kleine handelingen, eerdere ervaringen (bewust of onbewust) hebben allen hun invloed en worden vaak niet meegerekend. Voetreflexologie behandelt het samenspel van factoren - zowel bij man als vrouw -, waardoor gevoelens, gedachten en de fysieke gereedheid van het lichaam duidelijk worden en behandeld daar waar nodig.

Er wordt gebruik gemaakt van punten en zones op de voeten die het hele lichaam weerspiegelen, zowel organen, botten, spieren als klieren. De oorzaak van een ziekte of klacht is vaak een samenhang van fysieke factoren met mentale en emotionele conflicten en patronen, deze worden allen samen behandeld in de voetreflexologie, men werkt holistisch. Via de voeten worden zenuwbanen geprikkeld, waarna de prikkels via het ruggenmerg verder verspreid worden naar het ganse lichaam. Op deze manier heeft het bewerken van de voeten een direct effect op de organen en hormonale klieren.

De huidige wetenschappelijke studies zijn hoopvol, de menstruele cyclus en eisprong worden positief beïnvloed door voetreflexologie en bijkomend worden ook onrechtstreekse oorzaken aangepakt zoals stress en de doorbloeding in de onderbuik.

Het is geen magische oplossing voor alle klachten en zal dus nooit een zwangerschap kunnen garanderen. Het kan het lichaam wel helpen efficiënter te werken en het stressniveau te verminderen, waardoor een gezondere omgeving gecreëerd wordt om een mogelijke zwangerschap te bereiken.


Welke opties zijn er nog?


Vele handen verlichten het werk. Dat gaat ook hier op! Laat je omringen door de best mogelijke zorg. Naast de medische wereld kan je je tevens laten begeleiden in de complementaire zorg. Uiteraard dient medische problematiek vastgesteld te worden en behandeld door de expert ter zake. Wanneer er geen medische oorzaak gevonden kan worden, laat je dan met veel liefde omringen door experten uit de complementaire zorg, deze kunnen je begeleiden samen met het medische traject, voorafgaand aan het medische traject of los van het medische traject.


In onze streek kan je je lokaal laten begeleiden door de zorgsamenwerking Complement (www.complement.be). Hierin verenigen zich diverse complementaire disciplines die samen gespecialiseerd op zoek gaan naar jou beste oplossing.


Vergeet niet, er is een heleboel dat je zelf kan ondernemen voordat je je moet overgeven.



 

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lage rugpijn

bottom of page